Een ode aan pindakaas

Deze is speciaal voor alle peanutbutter lovers out there! Stop met je schuldig te voelen wanneer je even stiekem met je vinger of lepel in de pindakaaspot zit. Het is namelijk helemaal nergens voor nodig om je te schamen voor je verslaving. Pindakaas is namelijk super healthy! Om dit te bewijzen hebben wij alle pindakaas in-en-outs en maar liefst 8 health facts voor je op een rijtje gezet. Zo kan jij lekker onbezonnen blijven genieten van je favo pindakaas.

Kennis is macht
Met dit gezegde in het achterhoofd is het belangrijk om even back to basics te gaan. Want hoe wordt pindakaas nou eigenlijk gemaakt? Een leuk weetje is dat voor 1 pot pindakaas van 500 gram maar liefst 1100 pinda’s worden gebruikt! Deze 1100 pinda’s zijn allemaal even groot. Dit is handig want zo worden ze tijdens het branden gelijkmatig bruin, dit is dan ook de eerste stap in het proces van pindakaasproductie. Na het branden worden de pinda’s gekoeld tot kamertemperatuur, zo garen ze niet door en gaat er niet teveel olie verloren. De stap die hierop volgt is het blancheren van de pinda’s. Daarna worden de vliesjes verwijderd en de pinda’s gesplitst, om zo de bittere kern van de pinda te verwijderen. Als laatste worden de pinda’s vermalen tot een pasta en klaar is kees! Wist je dat er mensen bestaan die lijden aan arachibutyrofobie? Dit wil zeggen dat je bang bent voor pindakaas die aan je gehemelte blijft plakken.

Natuurlijke pindakaas vs. supermarkt pindakaas
Voordat we verder gaan met de gezonde eigenschappen van pindakaas is het wel even handig om te weten wat de verschillen zijn. Net als bij elk ander product is de ene pindakaas de andere niet. Grote fabrikanten hebben er namelijk een handje van om de pindakaas te bewerken met extra zout, suiker, olie of E-nummers. Dit maakt de pindakaas natuurlijk wel een stuk ongezonder. Kies daarom het liefst voor een onbewerkte pindakaas die volledig uit pinda’s bestaat, zonder toegevoegd zout en andere gekkigheden.